JOOS Interieuradvies & -styling

 

Geef je interieur een persoonlijke touch door stijlvolle raamdecoratie te kiezen
(en geniet bovendien van de functionele voordelen)

Als er iéts op woongebied is veranderd in de afgelopen jaren, dan is dat wel
de mate van decoratie. En dan heb ik het niet over kleine, losse
accessoires, maar over decoratie met veel impact, zoals bijvoorbeeld
raamdecoratie. Producenten experimenteren steeds meer met nieuwe
materialen, texturen en technieken. Maximalistisch is de trend; groots en meeslepend, met ‘over the top’ kleurrijke taferelen. Ik hou er van!

In dit blog lees je meer over waarom je écht voor raamdecoratie moet kiezen
en hoe ik het toepas in mijn interieuradviezen.

 

 

Verschillende soorten raamdecoratie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er zijn diverse soorten raamdecoratie, dus er valt veel te kiezen:- ) Daarbij is het natuurlijk bepalend hoe je de betreffende ruimte gebruikt, wat de stijl van het huis is, hoe het kozijn eruit ziet, en welke uitstraling je aan je (gewenste) interieur wilt geven.

Zo zijn er rolgordijnen, jaloezieën en shutters, die bijvoorbeeld heel geschikt zijn voor badkamers en kantoorruimtes, omdat je daarmee goed met het licht kunt spelen en ze bovendien in vele verschillende kleuren en materialen verkrijgbaar zijn.

 

Voor een mooi transparant effect is er vitrage. Heel fraai wat mij betreft zijn vouwgordijnen, waar je al behoorlijk mee kunt decoreren. En als laatste natuurlijk de hard-core gordijnen; dat kunnen zowel licht doorlatende ‘inbetweens’ zijn of de traditionele, zeer decoratieve ‘overgordijnen’.

 

Mijn opdrachtgevers adviseer ik vaak een combinatie van op maat gemaakte vouwgordijnen, oftewel Roman Blinds, en (over)gordijnen. Hierbij kiezen we dan zelf de stoffen die het mooiste passen, en waarmee we op stijlvolle wijze het verschil in het interieur kunnen maken.

Hoe je raamdecoratie nóg bijzonderder maakt

Als je geslaagd bent voor het kiezen van raamdecoratie, al dan niet met een beetje hulp van JOOS, kun je met gordijnen nog véél verder gaan. Denk bijvoorbeeld aan het definiëren van de plooi. Er zijn ‘enkele’ plooien, hetgeen vooral voor gevoerde-, verduisterende- of zware gordijnen een goede optie is omdat het gordijn dan het soepelst valt.

De dubbele plooi, ook wel de vlinderplooi genoemd, geeft een vollere, weelderige ‘look’ bij de wat dunnere stoffen gordijnen. Dan is er nog de driedubbele plooi voor veel volume en een luxe uitstraling. En wat te denken van een retourplooi? Daarbij wordt tussen de ruimte van de plooien het band naar achteren gestikt, waardoor het gordijn perfect in de plooi valt en een heel gelijkmatige harmonica ontstaat. Je hebt wel wat meer stof nodig bij een retourplooi, maar dat is het meer dan waard. En als laatste is er nog de ‘wave’ plooi, voor een golvend effect vanaf de gordijnrails. Persoonlijk ben ik erg van de vlinderplooi; het geeft de raamdecoratie precies die maximalistische uitstraling die ik mijn klanten graag geef.

Kies voor railsen en roedes met grandeur

Ook het ophangsysteem van het gordijn is heel belangrijk. Een witte gordijnrail pas ik toe wanneer het oog er niet op moet vallen. Maar veel mooier wat mij betreft, is de zwarte variant omdat de rails dan echt een echte eyecatcher wordt.Heb je een gordijn met haken, dan kies je voor een gordijnrails. Heb je gordijnen met lussen of ringen, dan kies je voor een roede. Naast gordijnrails en gordijnroeden, zijn er tegenwoordig ook railroeden; een combinatie van gordijnrails en roede. Ze zien eruit als een gordijnroede, maar ze functioneren als een gordijnrails en zijn dus zichtbaar.

Wil je de roede of rail toch liever uit het zicht? Dan adviseer ik een mooi gevormde koof, bijvoorbeeld eentje die is meegestuukt met het plafond, of een gordijnprofiel van kunststof.

En voor de finishing touch hang je er bijzondere embrasses bij of laat je je gordijnen decoreren met mooie passementen. Design zit ‘m tenslotte in de details!

Raamdecoratie als functionele sfeermaker

Tot slot zijn gordijnen ook bewezen functioneel, én heeft het kiezen van goede raamdecoratie een positieve impact op de verduurzaming van je woning. Gordijnen, vooral gevoerde- en overgordijnen, houden namelijk flink wat kou tegen. Bovendien zijn stoffen gordijnen geluidsabsorberend, waardoor je direct effect bereikt ten aanzien van de akoestiek van de leefruimtes.

En voor degenen die veel waarde hechten aan hun privacy; hoe fijn is het om inkijk tegen te gaan door middel van raamdecoratie?! Het is steeds populairder om de raambekleding elektrisch en op afstand te besturen, aan de hand van een app. Handig voor als je op vakantie bent, want dat dient ook als een extra beveiliging! Dit neem ik ook altijd mee in mijn adviezen en gelukkig wordt het aanbod hierin ook steeds groter.

Wil je graag advies op het gebied van raamdecoratie en heb je moeite met kiezen? Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvende afspraak!